Onko esityksesi sellainen, että jokainen pystyy seuraamaan koulutustasi? Onko esitysmateriaalisia ammattimainen, selkeä ja tukee puhettasi? Olen osallistunut useisiin koulutustilaisuuksiin ja webinaareihin, missä usein hämmästelen esitysmateriaalia. Niissä on paljon tekstiä, häiritseviä kuvia ja värit tekevät lähes mahdottomaksi lukea tekstejä. Eniten hämmennystä on aiheuttanut tilanteet, joissa kouluttaja puhuu inklusiivisuudesta ja erilaisista oppijoista, mutta oma esitysmateriaali on kaukana saavutettavuudesta.
Katsotaan yhdessä muutamat perusseikat kouluttamiseen ja esitysmateriaaleihin liittyen, joilla saat esityksestäsi saavutettavamman.
Fontti
Tarjolla on paljon erilaisia fontteja, joilla voi luoda erilaista ilmettä tekstiin. Ymmärrän houkutuksen valita joku kaunis kalligrafinen fontti etenkin yksittäisiin lauseisiin. Kysymys kuitenkin on, onko teksti helposti ja nopeasti luettavissa. Meneekö kuulijalla aikaa siihen, kun koittaa saada selvää tekstistä? Sillä välin kun kuulija koittaa tavata, että mitä hittoa tuossa lukee, niin puheesi menee ohi.
Jos kuulijalla on haasteita hahmottamisessa tai lukemisessa, niin voi olla mahdotonta saada selvää tai seurata koulutusta, jos fontti on vaikealukuinen. Pahimmillaan kuulija voi kokea itsensä jälleen tyhmäksi ja huonoksi, kun ei ymmärrä tekstiä, minkä kaikki muut tuntuu lukevan ja ymmärtävän käden käänteessä. Sen lisäksi, että halutaan tarjota tietoa ja kouluttaa ihmisiä, toivottavaa on, että jokainen kokee olonsa hyväksi tapahtuman jälkeen.
Tässä alla pieni esimerkki erilaisista fonteista. Kuva on tehty Canvalla. Varmasti huomaat, että toiset on helpommin luettavissa, kuin toiset. Näissä kaikissa on sama fonttikoko(88). Perusvarma valinta on Arial tai Times New Roman. Tiedetään – tylsiä, mutta ne on helppo jokaisen lukea. 😄

Värit
Jotta tekstisi on helposti luettavissa tulee taustan värin ja tekstin värin välillä olla riittävä kontrasti. Musta teksti valkoisella pohjalla on aina varma valinta. Myös toiste päin, valkoinen teksti mustalla toimii, mutta olen kuullut, että joillekin se on hankala lukea. Teksti kuulemma vilisee ja käy silmiin.
Tässä alla hieman havainnollistettu luettavuutta, kun on eri väri fontissa ja taustassa. Jos haluat korostaa jotain tekstiä, niin kokeile taustan värjäämisen sijaan värjätä reunat. Tällä tavalla saat myös tekstin erottumaan muusta tekstistä ja kiinnitettyä huomiota tekstiin. 💡 Huomiota voi kohdistaa tiettyyn tekstiin myös lisäämällä sen eteen kuvakkeen. Toki tulee huomioida, miten kuvat ja kuvakkeet toimii, jos sisältö luetaan laitteen avulla ääneen.

Kuvat
Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, joten ne ovat hyviä havainnollistamaan asiaa. Mutta kysymys onkin, tuoko kuva jotain lisäinformaatiota ja arvoa? Kuva voi myös nopeasti orientoida aiheeseen, mitä dialla käsitellään. Jos kuva ei tuo lisäarvoa, niin onko sitä pakko olla? Jos on, niin katso ettei se häiritse sisältöä, luettavuutta ja tiedon saamista. Tämän lisäksi kuviin tulee laittaa vaihtoehtoiset tekstit.
Videolla havainnollistan hieman, miten kuvat vaikuttavat luettavuuteen.
Esityksen rakenne
Eteneekö esityksesi loogisesti? Mitkä ovat pääaiheet ja pääotsikot esityksessäsi? Mitä alaotsikoita esityksessä on? Otsikot auttavat katsojaa jäsentämään tietoa ja seuraamaa esitystä. Kun vaihdat aihetta voit tehdä otsikkodian, missä lukee pelkästään asia, mihin siirrytään seuraavaksi. Tämän jälkeen voit taas laittaa sisältödian ja enemmän asiaa. Eli otsikkodioja voi olla alun jälkeen myös esityksen välissä. Tämän lisäksi voit käyttää otsikkodioja lainausten esittämiseen.
Canvan diaesityspohjassa White and light simple presentation on hyvä esimerkki rakenteesta. Siinä on valmiit pohjat väliotsikolle ”Add section header” sekä pohja lainaukselle(quote). Alla oleva kuva on quote-dia, joka on napattu edellä mainitsemastani esityspohjasta.

Tekstin määrä
Käsittääkseni ihminen ei pysty lukemaan ja kuuntelemaan tehokkaasti samaan aikaan. Minä en ainakaan pysty. Jos esityksessäsi on pitkiä tekstejä ja puhut samaan aikaan, niin osallistujan täytyy valita, kuunteleeko sinua vai lukeeko tekstiä. Esitysmateriaalissa on hyvä olla vain avainsanoja pitkien lauseiden ja virkkeiden sijaan. Visuaalinen materiaali parhaimmillaan tukee sanomaasi ja jäsentää asiaa kuulijalle.
Pitkän tekstin kohdalla voit antaa aikaa tekstin lukemiseen tai lukea tekstin ääneen kaikille ja tämän jälkeen jatkaa tekstiin liittyvästä aiheesta kertomista. Tekstin ääneen lukeminen on hyvä vaihtoehto jos on joku, joka ei kykene tekstiä lukemaan. Jos asiasi on pitkä ja tekstiä tulee paljon yhdelle dialle, niin pilko teksti useammalle dialle. Itse usein numeroin diat, esim. ”Saavutettavat fontit 1/3”. Tällöin osallistujat tietävät, että asia jatkuu vielä kahdella seuraavalla dialla ja teksti pysyy luettavana. Olen saanut neuvon, että maksimissaan 7 riviä tekstiä yhdelle dialle. Tämän nyrkkisäännön kanssa olen edennyt välillä siitä joustaen 😄
Olen kipuillut joskus sen kanssa, että olisi hyvä olla kattavat diat, joista saa kaiken tiedon, jos ei päässyt osallistumaan koulutukseen. Mutta suuri määrä tekstiä ei taas toimi koulutustilaisuudessa, vaan parempi olisi olla muutama sana ranskalaisin viivoin. Tällöin voi tehdä kattavat diat tai esim. Wordilla tekstitiedoston, missä on laajemmin asiaa ja koulutustilaisuuteen omat diat. Tai koulutustilausuuden voi nauhoittaa, jotta jokainen voi palata aiheeseen myöhemmin. Mielestäni ei ole kovin iso työ, jos kirjoittaa diat, missä on paljon tekstiä ja lähettää ne erikseen osallistujille, ja koulutustilaisuuteen poistaa dioista suurimman osan tekstistä ja jättää vain avainsanat.
Linkkivinkit
AVI saavutettavuusvaatimukset, Aluehallintovirastot valvovat saavutettavuutta ja he ovat koonneet kattavan tietopaketin saavutettavuudesta.
Saavutettavasti.fi-sivusto on laatinut ohjeita erilaisten esitysmateriaalien laatimiseen niin, että saavutettavuus on huomioitu.
Microsoftilla on omat ohjeet Power Pointille, kuinka luoda esityksestä helppokäyttöinen toimintarajoitteisille.