Tänä päivänä CV laaditaan aina jollain digitaalisella välineellä. CV voi olla joko perinteisesti tekstitiedosto ja ns. mustaa valkoisella tai se voi olla visuaalisesti hyvinkin näyttävä. Nykyään voidaan myös yhdistää erilaista mediaa, kuten tekstiä, kuvaa ja videota. Yhä useammin tulee vastaan työpaikkailmoituksia, joissa pyydetään toimittamaan myös työnhakuvideo. Erilaiset mahdollisuudet CV:n rakentamisessa tuo myös haastetta siihen, miten erottua sieltä kaikkien työnhakijoiden joukosta.

Word – tuttu luottopakki

Word on suosittu ja useille tuttu alusta, jolla lähteä rakentamaan CV:tä. Wordistä löytyy myös valmiita pohjia, joissa on tarvittavat sarakkeet valmiiksi aseteltu, joten voit lähteä suoraan lisäämään oman työkokemuksesi, koulutustaustasi jne. Wordin ansioluetteloista löytyy valmiiksi eri vaihtoehtoja. Kauhulla katselin mallia, missä oli keltainen pohja, mutta kun sen klikkasi auki, löytyi sieltä kaksi muutakin värivaihtoehtoa.

Wordin valmiissa CV-pohjissa oli mielestäni niukasti tilaa koulutustaustalle. Koin, että omat koulutukseni ei ainakaan valmiiksi annettuihin lokeroihin mahtuisi. 😅 Työkokemuksen kirjaamiseen oli taas jätetty isompi tila. Erityisesti pidin erään mallin asettelusta, jossa oli mahdollista kirjata laajemmin auki työtehtäviä. Koska Word on monelle tuttu, niin on mahdollista, että rekrytoijat saa useita saman näköisiä CV:itä. Suosittelen siis hieman tuunaamaan ja tekemään CV:stä oman näköisen. Kaikkiin Wordin CV-malleihin löytyy myös visuaalisesti yhteensopiva kirjepohja.

💡 Lue ohjeet CV:n laatimiseen Duunitorin Ansioluettelomallista

Google Docs, vaihtoehto Wordille

Google on siinä mielessä vekkuli kaveri, että Docsin valmiit mallit eivät näy, jos Google-tilisi kieli on suomi. Tai ainakaan minulla ei näkynyt. Jos Google Docsin valmiit ansioluettelomallit eivät näy sinulla Docsin etusivulla, niin käy tilisi asetuksista vaihtamassa kieleksi englanti, niin ongelman pitäisi korjautua.

Docsin mallipohjat ovat englanninkielellä, eli joudut kirjoittamaan otsikot suomeksi itse. En koe tätä isoksi vaivaksi, sillä sisältö kirjoitetaan muutenkin uusiksi, niin siinä samalla se menee. Näissä valmiissa malleissa työkokemus ja koulutustausta on listattu pystysuunnassa peräkkäin, mikä mahdollistaa listan jatkamisen vaivattomasti toiselle sivulle. On suotavaa muistaa, että CV saisi olla enintään kahden sivun mittainen.

Google Docsin valmiissa malleissa on otsikot: kokemus, koulutus, taidot ja ansiot. Yhdessä mallissa on myös “projektit” ja “kielitaito”. Mielestäni Wordin malleissa oli paremmat otsikkovaihtoehdot, joten avaisin Wordin ja ottaisin sieltä mallia ja poimisin sieltä sopivat ja asettelisin tähän Docs-pohjaan.

Canvan valmiista CV-pohjista muutama esimerkki

Canva – oma suosikkini

Canva on sivusto, missä voit suunnitella ja rakentaa erilaisia visuaalisia esityksiä. Sieltä löytyy valmiita malleja aina Instagram-julkaisuista lukujärjestyksiin. Canvan käyttö on maksutonta ja ilmaisversiolla pärjää pitkälle. Canvasta on olemassa myös maksullinen PRO-versio sekä joitain kuvia ja elementtejä voi ostaa erikseen.

CV:n laatimiseen riittää vallan mainiosti tämä ilmainen versio Canvasta. Tämän ohjelman hyvä puoli on se, että sen saa suomen kielellä. Myös mallipohjien haku toimii suomeksi, eli voit kirjoittaa hakukenttään “ansioluettelo”. Erilaisia valmiita CV-mallipohjia löytyy maksuttomana useita. Valitset vain itsellesi sopivimman ja lähdet täyttämään tietojasi. Canvassa tosin piilee se riski, että hullaantuu kaikista hienoista mahdollisuuksista. Muista, että olet hakemassa työtä, etkä järjestämässä tajunnan räjäyttävää visuaalista ilotulitusta. Sanoma on tässä kohtaa tärkein. Älä hukuta tietoja kaiken glitterin ja väriloisteen alle. Keep it simple!

Canvassa on mahdollista helposti lisätä kuva sekä video CV:seen. Kun olet valinnut sivulle sopivan CV-pohjan ja aloittanut sen muokkaamisen, niin vasemmasta sivupalkista löytyy kohta “lataukset”. Tässä kohdassa voit ladata Canvaan koneeltasi haluamasi kuvan ja videon. Canvalla on olemassa myös puhelin sovellus, mikä toimii hyvin. Itse välillä lisään mallipohjaan kuvan tai videon kännykällä, ja menen tietokoneelle jatkamaan muokkaamista. Jos olet ottanut kuvan/videon kännykällä, niin tällöin ei tarvitse alkaa siirtämään kännykältä koneelle tätä kuvaa/videota, kun laitat sen kännykällä suoraan Canvaan. Valmiissa CV-mallipohjissa on usein valmis paikka kuvalle tai videolle ja saat lisättyä oman kuvasi siihen, kun “lataukset” kohdasta hiiren kanssa vedät kuvasi tai videosi sille merkitylle paikalle.

CV-koneet netissä

Jos olet valmis maksamaan muutaman euron(noin 3€), niin netistä löytyy myös CV:n luomiseen tarkoitettuja ohjelmia. Niissä on selkeät lomakkeet ja kentät, joihin täytät tietosi ja se rakentaa niiden pohjalta sinulle visuaalisen CV:n. Näistä mainittakoon pari suomenkielellä toimivaa CVmaker ja CVapp.

Maksutta voit rakentaa CV:n SmartCV:llä. Ilmaisella versiolla CV:seen jää pieni vesileima, mutta jos sen kanssa pystyy elämään, on tämä kokeilemisen arvoinen. Sivustolle voi kirjautua Google-tunnuksilla tai Facebook-tunnuksilla.

Jos haluat maksutta ja ilman vesileimaa rakentaa CV:n, niin suosittelen kokeilemaan CoolFreeCV-sivustoa. Lomake oli helppo ja CV:n rakentaminen tapahtui nopeasti yhdellä sivulla, minkä lopuksi sait suoraan ladattua CV:n koneellesi PDF-tiedostona. Yllätyin, kuinka fiksun näköinen CV siitä tuli ja suurin yllätys oli, ettei siinä ollut vesileimaa! Toinen mitä suosittelen kokeilemaan on MakeFreeCV. Näistä ohjelmista kumpikaan ei vaatinut kirjautumista, vaan voit suoraan täyttää tietosi ja ladata CV:n PDF-tiedostona koneellesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *