Tänä päivänä työnhaku tapahtuu pääsääntöisesti netissä. Harvemmin näkee, että edes sähköpostilla pyydetään lähettämään CV ja muut dokumentit. Usein työnantajilla on sähköinen rekrytointijärjestelmä ja lomake, jonka kiinnostuneet työntekijäkandidaatit täyttävät. Olen useita näitä hakemuksia täyttänyt ja niitä löytyy hyvin moneen eri junaan. Osa niistä on laadittu monipuoliseksi ja mahdollistaa mm. linkkien lisäämiseen, jotta voit ohjata työnantajan LinkedIn-profiiliisi, digitaaliseen CV:en pariin tai blogiisi. Osa lomakkeista on…noh, ysäriä.
Työnhaku on ihan kokopäivätyötä, jos aktiivisesti etsii työpaikkoja ja laittaa hakemuksia. Erilaisten sähköisten lomakkeiden täyttäminen puskee jo hikeä pintaa. Lomakkeen lopussa usein pyydetään lisäämään liitteet, jotka tulisi olla räätälöity kyseistä työtehtävää varten. Tämä tarkoittaa sitä, että joka kerta saatat joutua enemmän tai vähemmän muokkaamaan näitä työnhaun dokumentteja. Viimeistään tässä vaiheessa alkaa digihiki puskemaan päälle.
Työnhaussa erottuminen
Työnhaun yhteydessä puhutaan paljon siitä, että pitäisi erottua massasta. Miten ihmeessä sen teet, jos työpaikan haku tapahtuu sähköisellä lomakkeella? Jos olet taitava kirjoittaja ja osaat kiinnostavin sanakääntein tuoda persoonaasi ja osaamistasi esille, niin olet varmasti vahvoilla. Näissä sähköisissä lomakkeissa on usein tekstikenttiä, joihin voi vapaasti kirjoittaa. Mutta mitenkäs me, jotka emme ole oman elämämme Runebergejä? Itse olen ratkaissut asian sillä, että teen visuaalisia ja monipuolisia työnhakudokumenttejä.
CV:n rakentaminen
Nykyään CV:tä ei tarvitse alusta saakka rakentaa itse, eikä tarvitse tarkkaan tietää, mitä kaikkea CV:hen tulee sisällyttää. Valmiit CV-pohjat auttavat laatimaan asiallisen näköisen dokumentin sekä sisältävät valmiita kysymyksiä ja osioita, joihin täytät omat tietosi.
Word on varmasti kaikille tuttu alusta. Wordista löytyy valmis ansioluettelopohja, jonka avulla saat rakennettua itsellesi siistin näköisen CV:n. Jos haluat kokeilla jotain muuta, kuin Wordia niin suosittelen vahvasti kurkkaamaan Canvan valmiita ansioluettelopohjia. CV ja ansioluettelo tarkoittavat muuten samaa asiaa, eli ovat synonyymeja. Canvassa on useita ilmaisia ansioluettelopohjia ja näiden lisäksi myös maksullisia vaihtoehtoja. Itse olen toistaiseksi pärjännyt ilmaisversioilla.
Vanhassa vara parempi
Kun lähtee rakentamaan visuaalisesti näyttävä CV:tä, niin kannattaa pitää mielessä, mikä on tavoite ja tarkoitus. CV:n ja työnhakukirjeen ei tarvitse olla visuaalista ilotulitusta, vaan siitä tulee selkeästi tulla esille osaamisesi, kokemuksesi ja motivaatiosi. Kannattaa siis varoa, ettei asia huku kaiken glitterin ja strösselin alle.
Sama ajatus koskee myös digikikkailua ja digitaalisten alustojen hyödyntämistä työnhaussa. Itse olen rakentanut mm. interaktiivisen CV:n ThingLinkin avulla sekä olen innokas Swayn käyttäjä. Täytyy kuitenkin muistaa, että rekrytoija ja työhaastattelija on ihminen, ja hän saattaa olla ihminen, joka ei ole kovin sisällä nykypäivän digitaalisten välineiden käytössä. Rekrytoijat katsovat ensisijaisesti sitä sähköistä hakulomaketta, minkä kautta ovat ohjeistaneet työtä hakemaan.
Kokemukseni mukaan sähköisen lomakkeen tarkastelun jälkeen työhaastattelijat ovat usein katsoneet liitteissä olevaa CV:tä ja työnhakukirjettä. Nämä on myös saatettu tulostaa ulos haastattelutilanteeseen. Harmillisen usein rekrytoijat eivät ole edes katsoneet muita alustoja, joista löytyisi lisätietoa minusta ja persoonani tulisi paremmin esille. Toki tämä kertoo myös jotain työnantajasta ja jos kyseessä on työnkuva, missä edellytetään digitaalista osaamista, niin minulla herää epäilyksiä, ja haastattelen työnantajaa tarkkaan työhaastattelutilanteessa. Laita siis aina työhakemukseen myös “vanhan aikaisesti” CV ja työnhakukirje.